Recepten

Terug naar Recepten

Zereshk polo (Perzische zuurbes saffraanrijst)

Ingrediënten

 • 2 kopjes basmati rijst
 • 1 eetlepel zout
 • 3 eetlepels olijfolie
 • ¼ eetlepel gemalen saffraan
 • ¼ eetlepel geraspte sinaasappelschil
 • 3 ½ eetlepels suiker
 • 1 kleine ui fijn gesneden
 • ¼ kopje geschaafde amandelen
 • ½ kopje zuurbes wassen en in heet water (1/2 kopje) laten weken
 • ½ eetlepel rozenwater
 • 1 eetlepel biologische rozenknoppen (optioneel)

Was de rijst en plaats de rijst in een grote diepe kom en voeg genoeg koud water toe zodat de rijst 1 centimeter onder water zit. Draai met uw vingers rondjes door de rijst heen zodat het water troebel wordt en giet deze voorzichtig af. Zorg ervoor dat u niet de rijst morst. Herhaal dit vier tot vijf keer zodat de het water grotendeels helder is.

Voeg voldoende water toe aan de rijst zodat het ongeveer 1 centimeter onder water is. Voeg ½ theelepel zout toe. Meng de rijst voorzichtig en laat het 1 uur intrekken.

Breng 6 kopjes water aan de kook in een grote diepe pan. Voeg de resterende 1 1/2 theelepel zout en 1 eetlepel olie toe. Giet de rijst af en voeg het toe aan de pan. Verlaag het vuur tot medium en kook de rijst 12 minuten, roer één of twee keer.

Giet 1 eetlepel van de olie in dezelfde pot waarin u de rijst hebt gekookt. Voeg 1/4 kopje water toe. Meng dit goed. Met behulp van een grote lepel of spatel, lepel de rijst, een lepel per keer, in het midden van de pot. Ga door tot alle rijst een “piramide” of heuvel in het midden van de pan vormt. Bedek de pot met een schone theedoek of een dubbele laag keukenpapier en druk dan stevig op het deksel van de pan. Vouw de randen van de handdoek over de bovenkant van het deksel zodat deze niet in de buurt van de vlam komt. Kook de rijst op de laagste temperatuurstand gedurende 20 tot 25 minuten.

Terwijl de rijst aan het koken is, bereid je de rest voor. Los de saffraan op in een kleine kom met 5 eetlepels kokend water en zet deze apart om in te laten trekken.

Plaats de sinaasappelschillen en 1 kopje water in een kleine pan op middelhoog vuur en breng dit aan de kook. Kook gedurende 2 minuten en laat het vervolgens uitlekken. Herhaal dit proces nog een keer. Plaats de sinaasappelschillen terug in de pot en voeg 1/2 kopje water en 2 eetlepels suiker toe. Laat sudderen op middelhoog vuur tot het water bijna is verdampt (6 tot 7 minuten). Dit vervolgens opzij zetten.

Verhit de resterende 1 eetlepel olijfolie in een middelgrote koekenpan op middelhoog vuur tot ze glanst. Voeg de ui toe en bak tot hij begint te verzachten en lichtbruin wordt, 2 tot 3 minuten. Voeg de amandelen toe en bak tot ze lichtbruin worden, 1 tot 2 minuten. Gebruik een lepel om de sinaasappelschillen toe te voegen aan de uien. Roer rustig zodat het samen 1 geheel wordt.

Zet het vuur laag. Haal de zuurbessen uit het water en leg ze in de braadpan. Bak gedurende 1 minuut, roer  de gehele tijd. Bestrooi met de resterende 1 1/2 eetlepels suiker erop. Terwijl u bakt dient u te roeren totdat de suiker compleet is opgelost. Dit duurt ongeveer 1 minuut. Voeg 3 eetlepels van de gemengde saffraan en rozenwater toe. Roer goed en laat sudderen tot de vloeistof bijna volledig verdampt is, dit duurt ongeveer 2 minuten. Haal van het vuur en zet 1 theelepel opzij voor de latere garnering.

De schaal opmaken:

Haal het deksel van de rijstpan en pluis met een vork zachtjes de rijst op. Meng 2 eetlepels rijst met de saffraan (vloeistof). Roer voorzichtig en zet dit opzij.

Verspreid 1/3 van de rijst op een schaal. Voeg 1/3 van de zurenbessenmengsel er bovenop op en roer voorzichtig door elkaar. Herhaal dit zodat de rijst laagjes krijgt. Schraap de bodem van de rijst niet weg. Strooi de opzij gelegde saffraanmengsel erover en garneer het met wat van de rozenblaadjes (als u dit gebruikt)

Verwijder de tahdig (crispy rijst onderaan de pan)

Dip de bodem van de rijstpan in koud water, zorg ervoor dat er geen water in de pan zelf komt. Laat voorzichtig een rubberen spatel rond de rand van de rijst lopen om het los te maken. Het zou er uit één stuk uit moeten komen. Draai de tahdig om zodat deze met de gouden kant naar boven is gericht. Deze dit op een bord en garneer dit met het gereserveerde theelepeltje van de zurenbessenmengsel en een paar rozenblaadjes.


Saffraan  kopen

Saffraan is een dure kruid maar zeker niet onbetaalbaar. Bij SFFRN is het al mogelijk om Saffraan vanaf 1 gram te kopen. Saffraan wordt in draadjes geleverd. Bij veel Saffraan recepten heb je slechts een of twee draadjes nodig om een gerecht te maken. Ook grotere hoeveelheden saffraan koop je bij SFFRN.

Shop nu